♥s.U.k.e M.e.r.e.K.a♥

Thursday, June 14, 2012

Family Trip,Bandung (Part 2)

Assalamualaikum. Anneyong Friends!!!! (^_^)

Hohoho..Bersambunglah kite balik dengan trip Bandung. Even kalau tak ade orang nak bace pon entry aku, ini sebagai diari aku untuk mase akan datang. Seronok bace entry lame-lame balik. Gelak sorang-sorang je.

Mase hari kedua lepas pergi Toko Tiga, kiteorang sambung shopping pulak malam tu dekat Rumah Mode lepas makan malam. Kedai kat kebanyakan tutup pukul 9 malam. Waktu tu Rumah Mode ni ade lagi sejam je nak tutup. Kiteorang dalam tu jalan laju-laju, sambil tengok baju sepintas lalu. Mane yang berkenan tarik je... Dah dapat 2-3 baju aku tarik cepat-cepat pergi masuk fitting room. Aku grab dalam 3 baju dan dua seluar. Akhirnya beli 1 baju dan dua seluar. Huhuhu.Cepat gile shopping macam tu.

Dah penat shopping secara marathon duduk dekat taman Rumah Mode ni merehatkan kaki yang penat.

 Korang tengok aku dah melentok kepenatan.(-_-)'

Oh ye. Rumah Mode ni salah satu Factory Outlet yang ade dekat Bandung ni. Ade jual Baju Lelaki & Perempuan, Baju Kanak-kanak, Kasut ade sikit-sikit. Harga pon ade yang murah ade yang mahal.Boleh dapat baju yang berkualiti dalam harga dalam 100k rupiah = RM 34.00. Korang kene bawak Calculator senang nak convert untuk bandingkan dengan harga dekat Malaysia.

Hari ke-3 pagi-pagi pukul 8 a.m waktu Bandung kiteorang pergi Airport. Bukan nak balik Malaysia.... Tapi nak tengok progress luggage Nabla yang tertukar tu.Rupa-rupanya pihak airport Bandung tak ade ambil tindakan ape-ape pon. Bile kiteorang datang sane bising-bising baru dyeorang nak buat keje. Geram je. Kalau tak, tak dapat kiteorang contact number perempuan Indonesia tu untuk tuntut balik luggage Nabla. 
(-_-)'

Sambil menunggu Pak Tam pergi tanya progress luggage tu, kiteorang breakfast dulu dekat kedai makan depan airport. Bersih pon bersih. Makanan dye OK lah. Boleh di makan. Tapi kalau hari-hari aku rase makan roti lagi sedap sebab makanan dye manis. Nasi goreng dyeorang manis sebab orang Indonesia suke gune kicap manis dalam masakan dyeorang.Mee goreng, kueh teow goreng semua ade. Tapi kalau korang nak makan lain dari lain sikit cube try Yamin Sapi Masin.Sedap jugak.

Yamin Sapi (lembu)

 Arghhhhhhhh.. Teringat pulak hot chocolate dekat situ. Sedappppp sangat.

Kiteorang duduk dekat kedai makan tu sampai 3 jam sebab menunggu Pak Tam setelkan hal luggage tu.So pukul 11a.m baru gerak pergi Trans Studio,Bandung.Weeeeehoooooo. Ini tempat yang paling semua orang nanti-nantikan sekali. (^_^)

 Welcome to Trans Studio, Ibu ibu,bapak-bapak (^_^)

Sampai jugak Tans Studio nieyh yang ala-ala Universal Studio lah kononye. Tak dapat pergi Universal Studio,kat Trans Studio pon jadi lah. (^_^) Oh, kalau korang nak beli tiket ni boleh beli direct dekat kaunter ticket Trans Studio atau kalau korang pergi Rumah Mode yang aku cerita tadi, bolehlah korang beli tiket Trans Studio ni dekat Rumah Mode jugak. Harga tiket :

 Isnin - Jumaat :150 000 rupiah = RM 51.00 per pax

Sabtu, Ahad, Cuti Umum : 200 000 rupiah = RM 68.00 per pax


Memula kiteorang bincang nak naik ride yang paling tak thrill sekali..."Konon" nye lah tak thrill!!!! Permainan Jack & The bean


Space Shot, Genting Highland

 Jack & The bean ni macam kite naik Space Shot dekat Genting. Cume Trans Studio punye versi rendah sikit. Itu pon aku dah rase macam nak tercabut jugak jantung weyh sebab dye banyak kali stop.Bile dah banyak kali stop rase takot nak turun ke bawah (-_-)' Faham tak perasaan tu???

Sementara tunggu kiteorang beratur nak naik Jack & The Bean, Mak Tam, Mama, Ayah & Paktam pergi main ride yang palinglah tak thrill. Paling-paling tak thrill hehehe.. Pirate Ship
Mak aku kate mengantuk naik bende ni. Jalan slow je. Kapal ni bawak kite jalan-jalan tengok sekeliling Trans Studio je. Tak payah naik pon takpe.Boring.

Next kiteorang masuk ke Dunia Lain.Hahahaahahahaha....Nama macam scary kan??? Macam Haunted House. Dalam ni kite akan naik kereta bergerak lepas tu dye tunjuk gambar-gambar hantu and patung-patung je. Tak ade pon keluar hantu terjojol depan mate.Not so scary!!! Ewahhh belagak kau.


Lepastu aku rase rides yang paling best sekali adelah Lost City sebab yang ini dye tak berapa seram sangat. Makcik-makcik & Pakcik-pakcik pon boleh naik.. 


Lost city rides ni memang boleh menyebab kan korang basah kuyup. (T____T) Korang tengok dye punye air terjun tu tinggi dan menyebabkan percikan air yang banyak. 

Redha je sebab basah kuyup. (-_-)'

Ayah, Paktam, Mama & Maktam naik bende ni dua kali Ok. Mase 1st time dyeorang naik tu aku tak naik.


Korang tengok tak cerita The Avengers??????? Dekat sini pon ade rides The Avengers tapi dipanggil Super Heroes Rides.



 
Super Hero rides ni kiteorang memula tak tahu ape ke jadahnye.. Main beratur je. Dah lah ramai orang. Penat ok kaki aku.


Belakang tu Pakwe Nabla..Encik Hulk yang berwarna hijau. Hehehe

 Encik spiderman pakwe Nazurah. :P

Rupa-rupanya Super Hero Rides ni wayang 3D. Tapi bukan duduk atas kerusi biase tau. Duduk atas kerusi yang kene pakai seat belt dan boleh bergoyang-goyang, berpusing-pusing ke kiri ke kanan. Wayang tu macam kite tengah tolong Super Heroes selamatkan bumi. Jadi kalau time berlawan-lawan tu teraselah gegaran macam kite berlanggar.Macam nak terjatuh pon ade duduk atas kerusi tu.Perut aku senak sebab terhempas dengan seat belt. Korang bayangkan betapa kuat gegaran dye? Erghh...susah aku nak cerita, korang pegri sendiri rase :)

Giant Swing ni pulak aku tak nak naik sebab dye bepusing-pusing 360 darjah. Mahu termuntah aku kat situ karang, Sia-sia tak dapat naik bende lain.



Pesanan dekat sini, kat dalam Trans Studio ni tak boleh bawak makanan. Sebelum masuk situ ade orang yang cek beg kite. So, korang kene beli satu kad yang macam touch n go ni dekat situ.Boleh reload balik kalau dah habis duit dalam tu. Kalau nak beli makanan ke, boleh gune kad tu.

Kiteorang tak beli pon sebab baru je lepas makan malas la. Lagipon dah plan nak makan kat tempat lain.

Yamaha Race Coaster 


Ok. Yamaha Race Coaster ni ride yang paling last kiteorang naik. Naik berempat je. Ayah-ayah dan emak-emak memang tak sanggup nak naik bende ni. Yamaha Race Coaster ni roller coaster TOP 3 extreme di dunia dengan kelajuan 130km/j dan ketinggian 45 meter.Ya Allah, memang agak sakit perut jugak lah mase beratur nak tunggu naik bende ni. Bende ni lah paling pendek barisan. Tak payah beratur panjang sangat. Nampak sangat scary!!!

Mase tengah beratur nak tunggu naik bende ni, aku rase macam tak percaya kenapa aku boleh beratur dekat sini. Roller coaster tu reverse ke belakang kot bile dye dah sampai satu puncak yang paling tinggi. Tak pernah naik roller coaster yang reverse ke belakang.

Bila dah sampai turn untuk naik Yamaha Race Coaster ni, aku baca bismillah banyak kali, bile dye start je tak dapat nak cakap ape dengan orang sebelah. Memang laju giler dan terus menjerit. Memang redha je mase naik bende ni. Sukatilah nak pusing ke, nak reverse ke. Janji aku selamat. (-_-)' Bile dah siap main bende ni , syukur sangat selamat. Rambut Nazurah adalah sangat kusut masai mase tu nak tunjukkan betapa lajunye. Taubat tak nak dah naik bende ni lagi. wuwuwuwuwuwu.

Ok.Sambung Part 3 sebab dah penat menaip. (^_^) Anneyong!!

Kenyit mata laju2. TQ :)

1 Sarang ♥:

En. Beyazid said...

Salam perkenalan. Jom jd jiran dalam dunia blogger. Harap awk sudi jd follower saya. Saya dah follow blog ni =)


http://apelak.blogspot.com/2012/06/misi-blogwalking-nak-dapat-ramai-jiran.html

Post a Comment

Sile komen..Jangan Malu2, Jangan Segan2