♥s.U.k.e M.e.r.e.K.a♥

Saturday, February 13, 2010

Haiiiittttt!!! Haittttttt!!


Haittttt....
Ohayou Gozaimasu!!

Dah nak dekat 2 minggu berhenti dari berkeja dekat kedai yang di miliki oleh orang Jepun..
Tuh yang bajet cakap Jepun tuh,,, Penat oh belajar bahasa jepun sebab nak kerja kat situ..
Ngeh ngeh ngeh.. (^_^)
Tak ade maknenyer..... Cakap Bahasa Malaysia sudahhhh....
Bukannye boss Jepun tuh turun gi tengok kedai dye pon...
Banyak kot cawangan...


Sebulan jek saya tahan kerja kat situ..
Setiap hari kene Greeting customers...
Tak kira lah customer yang masuk kedai atau pon yang cume lalu lalang depan kedai jek..

"Selamat Datang, 5 ringgit setiap barang.."

Kalau dah boring tukar lak bahasa Inggeris:

"Welcome.. 5 ringgit per Item.."

Kalau boring lagi tukar bahasa Tamil plak:

"Venekam, Anjali per Item!!"

Hahahahaaha..Yang bahasa Tamil tuh tipu!!
Kalau cakap macam tuh, Manager dengar sah2 dye ajar asas2 Greeting balik...
Memang ade staff pernah cakap macam tuh pon.. Manager terdengar terus panggil semua staff dan ajar balik cara greeting.. Kahkahkahkah...

Greeting lah keje yang paling2 tak suke nak buat....
Tapi kene buat jugak...
Bukannye ape... Bile greeting kat customer yang masuk kedai kite, tak ape lah dye senyum balik.
Kalau greeting kat customer yang lalu lalang depan kedai, rase macam tunggul jek kat situ..
Macam cakap sorang2 kadang2...
Ade yang senyum balik tuh, rase macam happy jek lah..
Kalau yang langsung tak pandang plus buat muka macam nak kene lempang jek..
Perghhhh... memang rase nak lempang.. menyombong betul..


Selama sebulan saya kerja kat situ...
Setiap hari kerja 8 jam..
8 jam lah saya kene berdiri..
Gile!! Sakit tapak kaki wooo... Rase macam kaki nak tercabut..
Bayangkan berdiri selama 8 jam..
Tak ade kerusi dalam kedai...
nak duduk pon tak leh... Ade CCTV..
Bersembang banyak2 pon tak boleh...
Ade CCTV...
Tak suke CCTV!!!!
Ye!!! CCTV adalah untuk sekodeng ape yang pekerja2 kat situ buat..
Sangat ketat lah peraturan dyeorang..
Bayangkan, nak pergi tandas pon kene tulis dalam buku yang di beri nama "BUKU TOILET".
Miahahahahaha... macam kelakar.. Sekolah dulu pon pakai pas pegi toilet jek kot..
Tak main lah buku2... :p
Bawak beg tak leh besar2...
Bawak beg yang cumel2 saja...
Bawak beg besar2 akan jadi isu nanti..
Tengok lah..nanti ade yang telefonnnnnnnnn.... Argggggggggghhh...


Tapi keje yang paling saya suke bila stok baru sampai..
Walaupon banyak barang yang nak dikemas,,,
dengan kedai yang tunggang langgang dipenuhi dengan kotak2..
Dicampur dengan mase tuh lah customer ramai pulak dalam kedai..
Dengan ade yang nak balut hadiah lah...
Nak cari barang lah..
Tapi seronok sebab kaki saya tak terasa sakit sangat bile keje banyak..
nak dibanding kan kalau takde keje, boring, pastu takleh duduk,, Berdiri jek,,
Lagi terase kesakitannye..


Kesimpulanya... Best jugak sebenarnye keje kat situ bile ramai customer...
Dan bertambah2 pengalaman saya...
Tambah ilmu membalut hadiah cantik2...

(^_^)

Dah lah.. rase macam panjang berjela2 pulak..


Arigatougozaimasu

:) :) :)


7 Sarang ♥:

MUMMYMUJID said...

ooooo patot la senyap jer..dia keje la...

hananiEy said...

syarq is back !~

keep on writing darling ;)

s.y.a.r.q said...

mummymujid: ahaks... well bz woman lah maase tuh...

hananiey: yeah..thanx darling!! :D

DeEya said...

Yuhuuu..Syarq dah kembali aktif blog ni..Welcome back Syarq..

DeEya said...

Yuhuuu..Syarq dah kembali aktif blog ni..Welcome back Syarq..

mynameisqiqi said...

kerja katne syarq? hehe..

s.y.a.r.q said...

nadia: hiks... tq tq.. :D


qiqi: ala... tekah lahhh... kan da bg klu kat atas tuj.. :P

Post a Comment

Sile komen..Jangan Malu2, Jangan Segan2