♥s.U.k.e M.e.r.e.K.a♥

Saturday, May 19, 2012

Mee Calong

Assalamualaikum (^_^)

Teringat-ingat pulak kat Mee Calong mase pergi Pantai Batu Hitam, Berserah. Sue bagitau, Mee Calong ni selalu ada dekat Berserah sahaja. Kalau dekat tempat lain macam susah nak cari.

Mee Calong ni actually same je macam korang makan Mee/Mee Hoon Sup. Yang membezakan Mee Calong dengan Mee/Mee hoon sup adalah fish ball/bebola ikan dye. Fish ball dye bukan fish ball yang kite selalu beli dekat pasar yang dah siap pack-pack tu.

Tapi fish ball dye rase keropok lekor yang belum di goreng. Ikan dye punyelah terase. Banyak. Nyum nyum.

Nampak tak benda yang bulat-bulat kecik warna kelabu tu??? Tu lah fish ball. Dalam dua hari lepas aku balik dari Kemaman, aku cerita kat mak aku pasal Mee Calong ni. Mak aku pon macam excited nak cube Mee Calong. Jadi tak dapat nak pergi Berserah, mak aku pon main taram je buat macam mee hoon sup.

Kebetulan pulak aku memang beli keropok lekor mase kat Kemaman hari tu, terus jadikan keropok lekor sebagai Fish Ball. Rase dye??????NYummmmmmmehhhh!!! (^_^) Tapi peringatan disini ye.......Kalau korang nak guna keropok lekor, sile guna keropok lekor yang banyak ikan, bukan banyak tepung.

Pantai Batu Hitam, Berserah


 Sarangheyo (^_^)


Kenyit mata laju2. TQ :)


4 Sarang ♥:

ZWAN SABRI said...

tetiba terasa teringin plak nk try mee calong tuu.. btw, canteh ah pantah kat beserah tuu.. :)

s.y.a.r.q said...

@ZWAN SABRI Zwan..Memang cantik pantai batu hitam ni. Yang unik nye batu-batu dye warne itam,selalu kite tengok batu kat pantai warne kelabu. Lepas tu pasir dye halus sangat :)

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Salam,

Hmmm sedapnya...nak skit boleh? hu3...anyway just finish read this entry. We just be part of your follower & don't forget to be part of our follower. TQ

www.mylovely-cats.blogspot.com

CXopportunities said...

wah! mcm best je. menarik!

Post a Comment

Sile komen..Jangan Malu2, Jangan Segan2