♥s.U.k.e M.e.r.e.K.a♥

Wednesday, October 3, 2012

Cincin bawang (^_^)

Assalamualaikum. Annyong haseyo chingu!!! (^_^)

Cincin bawang = Onion Ring???? Rase nak kene sepuk kan translate macam tu??? Semalam tibe-tibe teringin nak makan snack malam lah kononnye dengan mama. Tapi tak moh makan berat-berat. Jadi terus teringat terasa nak makan Onion Ring. Entah ape-ape tibe-tibe teringat onion ring.

Lepas tu, teruslah tangan google resepi buat onion ring. Buat malu je kan????? Nak buat onion ring pon tak tahu kan??????? Well.,,,,I kan tak pandai sangat masak-masak ni. Makan pandai!!!! (^_^) Sangattt

Rupe-rupenye senang sangattttttttt buat onion ring ni. Cewahhhhhh belagak pulak senang, padahal siap tengok resepi. Bahan-bahan aku main bantai je tak ikot berapa sukatan dalam resepi. Ala....setakat buat macam tepung goreng pisang belasah je lah.

Bawang yang warna kuning tu.
Tepung Gandum
Garam secukup rasa
Telur sebiji sudah.
Susu cair
Air.

Berapa banyak tu agak-agak jer. Aku ni memang kalau masak suke tak ingat berapa banyak bahan aku letak. Main campak je.

Bawang korang potong kasi cantik jadi bulat-bulat macam cincin. Tapi kalau dapat bawang yang bile kite potong bentuk dia tak jadi bulat-bulat tak dapek lah nak jadi ring kan. Tapi boleh je nak gune walaupon tak bulat.




Lepas tu korang campur semua bahan-bahan kat atas.Cair dye macam korang buat tepung goreng pisang. Lepas tu lagi celup bawang dalam tepung dan goreng secara deep frying.


Bila dah masak sampai golden brown tu angkat. Makan dengan sos cili sedap. Ataupon dengan mayonis pon sedap jer. (^_^)


Kenyit mata laju2. TQ :)

4 Sarang ♥:

sepet a.k.a zack_u said...

TQ =) Nanti nak try jugak.

s.y.a.r.q said...

@sepet a.k.a zack_uSepet!!!Thanks masuk kat sini. Malu i (^_^) Ok sile try.senang sangat tau

Gadis Kampung said...

GK Puntak penah makan lg onion ring nie...wah tima kasih bg resepi boleh try pas balik keje nie...

mummy alisha said...

my hubby memang minat the sotong like this...

Post a Comment

Sile komen..Jangan Malu2, Jangan Segan2