Ok...Di sebab kan ada permintaan untuk Resepi Custard Caramel nie, saya bagik jeklaaaa..
Lagi pon recipe dye amat lah simple..
Ini untuk 5 orang makan OK lah...
Bahan-bahan untuk Custard:
3 biji telur ayam
1/2 cawan susu isian sejat
1/2 cawan air
2 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla (nak bagi wangi jek..sbb telur kan hanyir baunyer)
Bahan-bahan untuk gula hangus:
5 sudu besar gula
Sedikit air.
Cara-cara nyer:
- Gula hangus
2) Setelah gula cair dan menjadi perang, masukkan sedikit air untuk bagi gula tu tak pekat.. kalau tak nanti pekat melekat-melekat kat periuk..
- Custard
2) Pukul telur dan gula hingga kembang
3) Masukkan susu isian sejat yang suam ke dalam adunan dan pukul lagi hingga kembang
4) Masukkan esen vanilla.
- Untuk proses mengukus pula
2) Kemudian baru masukkan adunan Custard dalam mangkuk pengukus..
3) Akhir skali, kukus dalam 30 minit..
- Untuk Hidangan
Kang tak pasal2 hancur.. menages kowang... hehehhe... :)
Itu sajer.. Simple.. TQ..
Selamat mencuba...
:) :) :)
2 Sarang ♥:
Thanks ye bg recipe nye..
;)
ok cik penna.. cube tau..jgn x cube..:)
Post a Comment
Sile komen..Jangan Malu2, Jangan Segan2