♥s.U.k.e M.e.r.e.K.a♥

Wednesday, August 5, 2009

Membuat research lah kononyer

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....
Ecehcehceh... Macam nak bagi ucapan mase perhimpunan pulak... :p

Wokeyh.... Mesti kowang nak tahu kan, research ape yang saya buat kan???
Hiks.... Kalau tak nak tau pon takper... Tak payah bace...lalalalalalalala... ;p
Saje jek nak kongsi2 ape yang saya bace... :p

Gambar hiasan

Semalam tahap kebosanan tuh amat lah tinggi....
Jadik... Tetibe saya teringat yang ade seorang aunty ni bagitau yang pemakaian Deodorant boleh menyebab kan kanser payudara..
Sebenarnyer dah pernah dengar pon pasal deodorant ni dari dulu lagi...
Tapi macam fikir2... Kalau tak pakai deodorant bucuk ar,,,,,,
Saya tak rase yakin kalau kuar rumah tak pakai deodorant...
Rase macam geli geliman jek kan Under arm saya... :D

Gambar hiasan

Dari kajian saya... Ewahhhhh... Berangan kau Syarq buat kajian...
Hikhikhik,.. Eh eh..tak tak.. Bukan lah kajian... Tapi dari ape yang saya bace semalam lah kan,,,,
Ramai orang yang ingat yang deodorant dan antipersprirant (anti peluh) tuh sama..
Nope!!!!!

Deodorant adalah deodorant...
Antiperspirant adalah anti peluh...

Hahahahahahahah..Macam nak pelempang jek kan bagitau macam tuh...
Kalau macam tuh, semua orang pon tau!!!! hehehehehehe...
Mari saya tempekkan maksud2 nyer yerrr.... Tempek jangan tak tempek... :)

Antiperspirants

  • use chemicals to obstruct pores, which prevents the release of perspiration
  • .Antiperspirant contains active ingredient such as aluminium salts mainly to reduce the production of perspiration with relatively weaker anti-bacterial effect.
  • The toxins are purged in the form of perspiration. Anti-perspirant, as the name clearly indicates prevents you from perspiring. These toxins do not just magically disappear. Instead, he body deposits them in the lymph nodes below the arms since it cannot sweat out.


Deodorants
  • allow perspiration to occur but conteract the odour.
  • Deodorant contain anti-bacterial ingredients to prevent the breakdown of sweat compounds by bacteria and hence stop the formation of body odour.
  • Although deodorants are characteristically thought of as odour masker, they also contain chemicals that helps to reduce the bacterial poupulation in the underarm area so that less odor is produced. One such ingredient, trisclosan, is suspected of being carcinogen and is classisfied as a pesticide by the FDA.
  • Many people don't realize when they whip out their favourite roll-on deodorant, they're actually applying pesticide to their underarms.
Gambar hiasan

Ok lah... Dari ape yang saya bacekan... Ni pendapat saya lah... Kowang saya tak tahu...
Deodorant ni mengandungi bahan untuk mengurangkan bau peluh yang disebab kan oleh bacteria dan mengurangkan populasi bakteria di bawah ketiak kite tetapi deodorant tidak menghalang peluh keluar..Tetapi dalam deodorant pulak mengandungi bahan seperti trisclosan yang di suspek adalah carcinogen yang merupakan sejenis pesticide. Dan bile kite pakai deodorant akan menambahkan lagi pesticide dekat ketiak kite. Hurm...rase2 saya lah kan.. Sebab ni boleh jadik kan ketiak hitam... Heheheheh... :) suke2 jek...

Antiperspirant pulak mengandugi bahan kimia yang menghalang atau mengurangkan liang2 roma untuk mengeluarkan peluh iaitu bahan seperti garam aluminium.. Toxin2 dalam badan kite keluar melalui peluh kite.. Jadi, bile bahan2 dalam antiperspirant menghalang peluh keluar dari badan kite, maksudnye toxin itu akan tersimpan jek dalam badan kite dan dari situ lah mungkin akan menyebab kan kanser..


So kawan2.... Rase2 nyer kite memang tak bleyh beli sebarang jer deodorant...
Kene tengok jugak kan bahan2 nyer...
Kat luar ade ade macam2 jenis deodorant dan kite kenelah bijak memilih..
Sebolehnyer elakkan daripada gune yang ade anti perspirant.


:) :) :)


3 Sarang ♥:

Amazing AJ said...

Mujur ketiak aku kekurangan pesticide. Tu yg ketiak putih. HAHAHHAHA. Lempang skang!

Tp btol dowh. Hosmet aku suke usha ketiak aku. Pelik katenye sbb mcm tak hitam. Hoo br aku paham aku kurang kandungan pesticide dlm ketiak. Amin. Ngangangangangaa

Anyway, aku mmg dh lame tau psl deodorant bole buat kanser. Tp still nak pakai jugak.

Tp 1 kebanggan, deodorant yg aku pakai skang ni, aku pakai since 2004 time matrik. Setia tak aku?

hohoho

s.y.a.r.q said...

fuiyoo... Aj...bleyh lah ko jadiki model iklan kat TV untuk deodorant sbb ketiak ko putih...hahahahahaahah.... :p

Wahhhhh..sgt setia Ok... jename pe beb????

armouris said...

info tentang kanser payudara kat sini - Pengesanan Awal Kanser Payudara

Post a Comment

Sile komen..Jangan Malu2, Jangan Segan2